Různých diet dnes existuje celá řada. Pokud mnohé z nich aktivně hledáte a dokonce je také zkoušíte, podívejte se s námi na jednu, která nese název Octová dieta. Čím je charakteristická? Jedná se o metodu, během které hraje klíčovou roli ocet. Ostatně to je patrné už z jejího názvu. Ten se tak přidává k jednotlivým jídlům, a to hlavně z důvodu, aby se využilo jeho pozitivních vlastností. Mezi takové se řadí:
- Podpora látkové výměny
- Zajištění lepšího trávení
- Omezení hnilobných procesů
Pozor na žaludek
Výše jsme uvedli pozitiva octu jako takového. Pokud bude součástí vaší stravy v běžném, tedy omezeném množství, rozhodně se není čeho bát. Problém ale může být jeho až nadměrná konzumace. A právě na ní octová dieta přímo staví. Daný postup může způsobit jak krátkodobé, tak i dlouhodobé žaludeční problémy. Platí to i o takzvaném jablečném octu, který je při této dietě velmi často doporučován.
Co vám hrozí?
Naším cílem je být konkrétní a tak se můžeme společně podívat na to, co při nadměrné konzumaci octu hrozí žaludku. Jedním z rizik je třeba výrazné zpomalování vyprazdňovaní žaludku, což může mít i souvislost s kolísavou hladinou krevního cukru. Dále nezapomínejte také na to, že se může objevit například také plynatost, stejně jako zvýšené pálení žáhy, které dnes také patří mezi jednu z celkem velkých obtíží.
Určitě nezapomínejme také na to, že nadměrná konzumace octu může vést až k nechutenství, což se negativně projeví v souvislosti s klasickým příjmem potravy. Dále může být přidruženým jevem také celková nevolnost, která může zcela pochopitelně přerůst až ke zvracení. Vše uzavřeme dalším ze zdravotních problémů, kterým může být i to, že dojde k poleptání jícnu a také dalších částí trávicího traktu. To se pochopitelně může stát ve chvíli, kdy ocet není dostatečně zředěný a je konzumován ve špatné, tedy rizikové koncentraci.