V naší zemi bychom se pravděpodobně nesetkali s nikým, kdo nepoznal kopřivu a její vlastnosti. Dnes je totiž tato rostlina hojně rozšířená, a to především jako vytrvalý plevel. A to nikoliv už jenom blízko vodních toků, jako tomu bylo dříve, ale i kdekoliv jindy, jako v příkopech, u plotů a mnoha dalších obydlí. V souvislosti právě s jejím výskytem je třeba říci, že má ráda hlavně dusičnou půdu, ve které se jí dnes daří nejlépe.
Mnoho využití má hlavně v naší kuchyni
Ačkoliv mnozí z nás kopřivy logicky likvidují a vyhazují, ne vždy je to vhodné. Jelikož kopřiva má na naše tělo pozitivní účinky, je mnohem lepší volbou ji skutečně využívat i dále. Ideální variantou použití jsou určitě různé čaje a odvary. Jejich příprava je maximálně jednoduchá, a dále se mohou používat jak zevně, tak samozřejmě také vnitřně, a to bez jakýchkoliv složitých procedur.
Pokud ale o kopřivách mluvíme, ne vždy ale musíme její pozitivní účinky čerpat tímto způsobem. V našich kuchyních má totiž odnepaměti místo jako součást mnohých pokrmů. Mezi ten nejznámější jistě patří velikonoční nádivka, kde je kopřiva jednou z hlavních přísad. V moderní kuchyni jsou zase listy součástí třeba různých zeleninových salátů. A to vše nejenom pro její chuť, ale logicky i pro ona pozitiva, které má.
Co kopřiva obsahuje?
S jejím využitím v oblasti našeho zdraví logicky souvisí právě pozitivní látky, které nám může přinášet. Z hlediska složení je to jsou třeba vitamíny, a to jak vitamin C, tak i B1 a B6. Mimo ně obsahuje třeba i několik kyselin, a to hlavně pantotenovou, nebo kyselinu mravenčí.
Rozhodně to ale není vše, jelikož další složení čítá i acetylcholin, histamin, serotonin nebo karotenoidy. To vše jsou v mnoha případech látky, které naše tělo buď samo produkuje a tak je potřebuje, nebo je třeba mu je dodávat. A kopřiva je tak skvělou možností, jak využívat sílu přírody a nebýt závislý na farmaceutickém průmyslu.
Skvělá volba v případě problémů s naší pokožkou
Pozitivní účinky kopřivy bychom rozhodně mohli rozdělit hned na několik oblastí našeho těla. Jednou z nich je určitě pokožka, u které má velmi pozitivní regenerační účinky. Díky tomu dokáže nejenom urychlit samotné hojení různých ran, ale také dokáže při zraněních působit protizánětlivě. Stejně tak dobře omezuje i případné krvácení. Z hlediska ještě jedné pozitivní vlastnosti je třeba říci, že dokáže výrazně eliminovat pocení, což se hodí nejenom v letním období, ale i u jedinců, kteří nadměrnou perspirací trpí.
Kopřiva pozitivně působí i na náš cévní systém
Není to ale jenom pokožka, kde rozhodně vlastnosti kopřivy přijdou vhod. Je to totiž i naše krev, a kompletní cévní systém. Zde umí dobře bojovat proti dvěma hlavním problémům, které se ho týkají, a to proti chudokrevnosti a také anémii. Stejně tak dobře ale dokáže pomoci v případě nekvalitní krve, kterou dokáže dobře pročistit a zároveň podpoří i nezbytnou krvetvorbu. Tím se tak podepíše na lepším rozvodu živin hlavně do našich vnitřních orgánů.
V čem dále kopřiva pomůže?
S výše uvedeným souvisí i to, že pozitivně ovlivňuje činnost snad všech vnitřních orgánů. Hlavně potom jater, sleziny a žaludku. Jednou z nejznámějších pozitiv je ale i to, že bojuje proti revmatismu, což je hlavně u starších lidí velmi častý problém. To vše tak dokáže tato jednoduchá rostlina nabídnout.
Problémem není ani sušená, ani čerstvá
Samozřejmě s konkrétním využitím souvisí i to, v jakém stavu ji vlastně využít. Ideální je samozřejmě čerstvá varianta, ale problémem není ani kopřiva sušená. Kromě různých zmíněných odvarů nebo jídel je ale i skvělým základem k tomu, jak z ní vyrobit kvalitní mast na naši pokožku, nebo z ní vyrobit chutný a hlavně zdravý kopřivový olej. A to ideální louhováním v tom olivovém, který tak nasaje všechna pozitiva.