Během hubnoucího procesu nestačí myslet pouze na to, jak vyváženou a zdravou stravu máme, nebo kolik pohybu vlastně do celého režimu dáváme. Co totiž rychlost a samotnou úspěšnost hubnoucího procesu také ovlivňuje, to je zcela určitě náš věk. A spolu s ním je třeba říci, že například hubnutí po čtyřicítce rozhodně není tak jednoduché, jako třeba v polovičním věku. Rozhodně ale neplatí to, že by se zhubnout nedalo. Pouze je třeba vědět, jak vlastně na to, a co všechno během tohoto procesu dodržet.
Tuky jsou to nejhorší, co může být
Podíváme-li se na tuky obecně, tak jsou nepřítelem každého, kdo chce zhubnout. Zatímco v mladším věku ale nezpůsobí tolik problémů, ve věku nad čtyřicet let už je to mnohem horší, jelikož se ukládají v mnohem větší míře. A tak je logické, že tomu budeme muset naši stravu přizpůsobit. Bude tak třeba vysadit zejména uzeniny, které jsou nejčastějším zdrojem. Stejně tak ale musí z jídelníčku pryč jakékoliv tučné maso, nebo jídla, kde je tuk součástí technologické přípravy. Dokonalým příkladem je smažení řízků, fritování hranolek, nebo příprava jídla na větším množství oleje. Mimo této kategorie spadají do tučných jídel i mléčné výrobky. Těch bychom se však neměli úplně vzdávat, ale měli bychom volit ty nízkotučné, nebo něco tak obyčejného, jako je syrovátka.
Co by mělo být základem jídelníčku?
Co je v souvislosti s hubnutím po čtyřicítce zakázané, tedy již víme, a tak je třeba říci i to, co je naopak potřeba našemu tělu doplňovat. Základem by měly být především bílkoviny, které lze čerpat z mnoha potravin. Příkladem mohou být jak zmíněné nízkotučné mléčné výrobky, tak samozřejmě také zmíněná syrovátka. Mimo to je ale velmi dobrým zdrojem také bílé maso, a to jak kuřecí, tak samozřejmě také krůtí. Stejně tak byste neměli zapomenout ani na dostatek ovoce a zeleniny. Nejenom, že tak tělu dodáte dostatek vitamínů, ale z ryb lze načerpat také zdravé tuky. A to jak z těch sladkovodních, tak i z těch mořských. Navíc mají pozitivní účinky třeba i na oblast našich cév, nebo také na prokrvení mozku, a zlepšení imunitního systému. A ačkoliv čtyřicítka ještě není nijak pokročilým věkem, rozhodně je třeba myslet na to, že brzy už problémy se zdravím mohou nastat, a tak je třeba jim předcházet. A tak by měly mít ryby místo na našem stole alespoň dvakrát do týdne.
Důležité je také správné trávení konzumovaných potravin
I pokud budeme konzumovat ty správné potraviny, ne vždy to znamená, že hubnutí půjde dobře. V tomto ohledu je totiž nutné dbát i na správné trávení, kterého dosáhneme hlavně vlákninou. Je to ovoce a zelenina, ale i celozrnné výrobky jako různé pečivo, ale stejně tak i třeba celozrnné těstoviny. Na trávení a činnost našich střev je však vhodné konzumovat i větší množství luštěnin, které mají i další pozitivní vlastnost, kterou je prospěšnost v boji proti případné rakovině tlustého střeva.
Konzumovat je třeba pravidelně, a zároveň mít dostatek tekutin
Co tedy konzumovat a nekonzumovat již víme, a s tím vším souvisí i denní režim, který by měl přinést to, že i hubnutí po čtyřicítce může být úspěšné. V daném směru je dobré rozdělit jídlo alespoň do pěti denních porcí, které by měly být nejenom co nejpestřejší, ale samozřejmě také co nejzdravější. Díky tomu bude mít tělo dostatek živin po celý den, a bude tak moci správně fungovat. A ačkoliv bude úbytek váhy pomalejší, rozhodně bude přirozený a dlouhodobý. Kromě jídla je poté třeba denně vypít alespoň 2 – 3 litry vody, nejlépe neslazené, a to z kohoutku.
Sportem můžeme hubnutí urychlit
Co by s denním režimem mělo také přímo souviset, to je sportovní aktivita. Ideální volbou je aerobní cvičení, a to od běhání nebo rychlé chůze, přes jízdu na kole a plavání, až po Zumbu, aerobik a další podobné sportovní aktivity.