Jedním z nejmodernějších druhů zeleniny, která je dostupná nejen v supermarketech, ale i na vlastní zahrádce, je dýně. Tato nízkokalorická zelenina obsahuje obrovské množství vlákniny a její využití je maximálně multifunkční. Dýně obsahuje mimo jiné i betakarotén a nejde o zeleninu, která by mohla zapříčinit jakékoli reakce u alergiků. Po konzumaci pokrmů připravených z dýní stoprocentně nenaberete přebytečné kilogramy. Jedním ze základních receptů z dýní je dietní dýňová polévka. Ta svou chutí uchvátí nejen děti, ale i dospělé. Dokonce i muži, kteří milují především masité pokrmy, si budou pochutnávat. Do svého těla přitom dostanou vitamín B, C, draslík, sodík, hořčík a další důležité látky. Jak tedy takovouto chutnou polévku připravit?
Budeme potřebovat
- 1 velkou dýni Hokaido
- 2 středně velké mrkve
- 3 středně velké brambory
- 1 středí cibuli
- 2 menší stroužky ideálně českého česneku
- 3 bobkové listy
- lžičku nasušeného rozmarýnu
- polévkové koření dle libosti
- jednu lžíci olivového oleje
Postup přípravy dietní dýňové polévky
Dýňová polévka vám z hlediska přípravy nezabere nijak dlouhou dobu a hotovo byste měli mít za krátkou dobu. Vařit ji lze jak v papiňáku, tak i klasicky v obyčejném hrnci. První možnost je logicky kratší. Na dno hrnce nalijeme olej, na němž zpěníme cibulku. Přidáme dýni nakrájenou na kousky a rychle osmahneme. Vše je pak nezbytné podlít dostatečným množstvím vody. Optimální bude tak 1,5 litru. Do hrnce dáme ještě polévkové koření, česnek, tymián a bobkové listy. Zapomenout bychom neměli na mrkev a brambory. V papiňáku se vše dusí zhruba 10 minut, v klasickém hrnci delší dobu. Když bude vše uvařené a měkké, tak můžeme začít mixovat. Nakonec je nezbytné polévku osolit dle potřeby. Někdo do polévky přidává ještě smetanu. Záleží na chuti každého z nás. Smetana umí polévku ještě zjemnit.