Hořčík by dnes měl být jednou z velmi důležitých látek pro lidské tělo. Kromě toho, že je možné získávat ho prostřednictvím doplňků stravy, ho lze získat také z potravin. A jaké jsou ty nejlepší? Podívejte se společně s námi.
Začínáme ovocem
Právě to je dnes poměrně dobrým zdrojem hořčíku, a pokud do svého jídelníčku zařadíte různorodé druhy, tak si můžete být jisti právě tím, že ho do svého těla dostanete poměrně dost. Když se podíváme na tři hlavní druhy, které ho mají nejvíce, rozhodně sem patří:
- Datle
- Banán
- Jahody
Nic ale nezkazíte ani ve chvíli, kdy zkusíte i několik dalších druhů, které rozhodně přijdou vhod. Jsou to například broskve, stejně jako se jedná také o citrony a zapomenout nelze ani na grep, nebo hroznové víno.
Nebojte se masa
I to je dobrým zdrojem této látky. Zajímavé je, že na prvním místě je ryba, a to konkrétně candát, který ho obsahuje ze všech možných mas největší množství. Dále však nic nezkazíte ani hovězím masem, které je v rámci zdroje hořčíku také dobrou volbou. Pochopitelně se počítají také výrobky z hovězího masa.
Do jídelníčku zařaďte i mléčné výrobky
Opět platí, že rozhodně ne všechny, jelikož množství hořčíku se může měnit. Ideální je například známý a chutný sýr čedar. Lákadlem s ohledem na chuť, ale i zdroj hořčíků jsou také plísňové sýry, jako osvědčený camembert, nebo u nás oblíbený sýr s modrou plísní. Nic však nezkazíte ani kvalitní mozzarelou.
Vše zakončíme zeleninou
Náš přehled je rozhodně dobré zakončit také zeleninou, která je velmi dobrým zdrojem hořčíku. Dominuje především artyčok, stejně jako jsou to známé sojové boby nebo oblíbený a hlavně velmi levný, ale i chutný špenát. Nic nezkazíte ani v segmentu luštěnin, pokud si dáte čočku, nebo fazole. Svým obsahem nemusí zklamat ale ani houby, nebo květák, popřípadě nejlépe syrový hlávkový salát.