Játra jsou velmi důležitým orgánem lidského těla. Pokud o ně nebudete náležitě pečovat, může se to celkem negativně podepsat na vašem zdraví. Jedním z ideálních kroků, které můžete podniknout, je takzvaná očista jater. Pokud ji máte v plánu, podívejte se společně s námi, jak na to.
Kdy očistu provést?
Pokud se podíváme na konkrétní období roku, je ideálním termínem jaro, kdy játra vyčistíte po zimě, stejně jako je ideální také podzim, kdy si můžete játra a celé vaše tělo dokonale připravit na zimu. Pokud jde i o den v týdnu, je dobré vědět, že se během očisty neboli detoxikace mohou objevit i lehké vedlejší účinky. Sem můžeme řadit:
- Nevolnost
- Bolesti hlavy
- Nedostatek energie
Je to dáno tím, jak se z těla odplavují nežádoucí látky. I proto je dobré očistu naplánovat tak, abyste následně měli alespoň dva dny volna. Dobrým dnem tak může být třeba pátek.
Co budete potřebovat?
Aby byla očista jater provedena skutečně dokonale, je třeba nezapomínat také na několik nezbytných věcí. Potřebovat budete třeba olivový panenský olej, stejně jako citronovou nebo limetkovou šťávu. Dále je dobré mít po ruce šťávy ze zeleniny, kvalitní kyselky, ale i dostatek čerstvé vody. Pokud jde o jídlo, tak je ideální volbou připravit si zeleninu, stejně jako bílkoviny ve formě tofu, nebo vaječných bílků.
Jak na samotnou očistu?
Ideálním krokem je to, že začnete pít zeleninové šťávy. Následně pokračujte tím, že k nápojům přidáte kvalitní kyselku. Dále už se postupně připravujte na to, že je nutné vypít šťávu z citronu, nebo limetky. K tomu si připravte také olivový olej, který také vypijte. Důležité je, aby bylo obojí ohřáté asi na třicet stupňů. Tento nápoj je nutné vypít večer, a poté už se jenom snažíte usnout. Druhý den je spojený s postupem, jako počátek dne prvního. Tedy konzumace zeleninových šťáv, kyselky a také zeleninové a bílkovinné stravy.