Pokud jde o oblíbenou zeleninu na tuzemských stolech, je to rozhodně cuketa. Kromě toho, že ji můžete koupit v ochodech, není žádným problémem ani její vypěstování na zahradě. V tuzemských podmínkách se jí daří více než dobře. A jelikož cuketová sezóna se blíží, podívejme se společně na to, jak ji naplno využít.
Ideální do salátů
Když se na cuketu podíváme blíže, může někomu celkem výrazně připomínat klasickou silnou okurku. Pokud i vám, můžete na ni úplně stejně pohlížet. V takovém případě doporučujeme použití cukety do zeleninových salátů, kam se skvěle hodí. Není nutná žádná tepelná úprava, jenom oloupání. A s jakou zeleninou si bude skvěle rozumět? My doporučíme:
- Papriku
- Rajčata
- Listové saláty
Ochutnejte skvělou polévku
Z cukety můžete uvařit také velmi dobrou a zdravou polévku. Pokud patříte mezi příznivce hustých zeleninových polévek, s touto zeleninou nešlápnete vedle. Stačí ji nakrájet na menší kousky a uvařit doměkka. Potom už jenom cuketu rozmixujte, polévku dochuťte solí, pepřem a majoránkou a skvělé jídlo je na stole. Jednoduché, rychlé a potěší také to, že je také velmi levné.
Nebojte se grilování
Doba, kdy vrcholí cuketová sezóna, je už spojena s velmi příjemným počasím. A toho můžete naplno využít. Jak? Cuketu jednoduše ogrilujte. Stačí ji jenom nakrájet na kolečka a následně položit na gril. Jelikož se jedná o velmi měkkou zeleninu, bude hotová velmi rychle. Hodit se může jako samostatný pokrm, stejně jako nic nezkazíte ani tím, pokud ji použijete jako přílohu k masu.
Zkuste i něco nezdravého
Pokud máte chuť na něco méně zdravého, může vám cuketa také perfektně posloužit. A jak konkrétně? Jako příklad musíme uvést možnost toho, kdy ji nakrájíte na kolečka a potom klasicky obalíte v trojobalu. Jak jistě tušíte, následným postupem je logicky smažení. Ani tato úprava vás s ohledem na vynikající chuť rozhodně nezklame.