Bezlepková dieta se řadí mezi diety, které musí nezbytně a přesně dodržovat určitá skupina lidí, kteří onemocněli celiakií. Základem bezlepkové diety je absolutní vzdání se potravin obsahujících lepek. Ten bývá také označován jako gluten a jedná se o látku, která je obsažena v drtivé většině potravin. Osoby nemocné celiakií mají po konzumaci potravin obsahujících lepek velké zdravotní komplikace. Lidem trpícím Duhruingovou nemocí se dokonce začne vytvářet při pozření potravin s lepkem i nebezpečná vyrážka. Celiakie představuje nemoc, která je i v dnešní době neléčitelná. Nemocným se ale pomalu vytváří takové podmínky, které jsou pro jejich stravování ideální.
Potraviny určené pro lidi držící bezlepkovou dietu
Potraviny určené pro bezlepkovou dietu jsou dnes naštěstí k dispozici jak ve speciálních odděleních supermarketů, tak i ve specializovaných prodejnách. Jejich cena je ale bohužel poměrně vysoká. Celiakové si mohou nakoupit a uvařit pokrm stejně jako zdraví lidé, pouze v něm nesmí být obsažen lepek. Celiakové také mohou vyrazit do spousty různých pensionů a restaurací, které již dokonce uvaří speciality i pro ně. Drtivá většina současných restaurací je schopna se celiakům maximálně přizpůsobit a uvařit jim pokrmy bez lepku.
Doporučované potraviny:
- mléko v jakýchkoli podobách
- tvrdé sýry (eidam, gouda apod.)
- smetana jak klasická, tak i kysaná
- maso různých druhů
- vnitřnosti (játra, ledviny atd.)
- veškeré ovoce
- zelenina
- luštěniny, zejména kukuřice
- některé alternativy klasických obilovin (pohanka, rýže, sója)
- tuky
- rafinované a i tmavé cukry, med
- káva, čaj či kakao
Zakázané potraviny
- všechny potraviny s obsahem lepku z běžné mouky (pečivo, těstoviny, sekaná, většina salámů)
- omáčky a jíšky
- dochucovadla (majonézy a kečupy)
- musli a cornflakes obsahující pšeničné či ovesné vločky
- cukrovinky obsahující pšeničný lepek (třeba lentilky)
- sójové řezy a také některé plněné čokolády
- čokoláda s rýžovými vločkami
Celiaci mohou nakupovat klasické potraviny, které jsou ale označeny tím, že neobsahují lepek. Existuje samozřejmě bezlepkové pečivo, těstoviny bez lepku a také pivo určené pro celiaky. Chuťově určitě nijak výrazně potraviny pro celiaky nestrádají. Ostatně důkazem budiž i mnohé restaurace, které umí uvařit skutečně bezlepkové speciality.
Recepty
Škubánky s mákem
Potřebujeme:
500 gramů brambor obsahujících dostatečné množství škrobu (optimální je varný typ C), 230 gramů mouky neobsahující lepek, sůl, moučkový cukr, mletý mák, máslo.
Postup:
Brambory nejprve oloupeme a pak nakrájíme na malé kostky. V osolené vodě je vaříme, dokud nezměknou. Většinu vody slijeme mimo hrnec, zbytek do druhého hrnce. Pak brambory přímo v hrnci rozšťoucháme a přisypeme bezlepkovou mouku. Vše zalijeme přelitou vodou. Vše necháme 20 minut odstát. Poté, je dobré vše ještě promíchat mixérem a vytvořit tak hmotu, která nebude lepit. Lžíci namočíme v rozpuštěném másle a vykrájíme malé škubánky. Na talíři je pak posypeme namletým mákem a zakápneme máslem.
Palačinky bez lepku
Potřebujeme:
Půl litru mléka bez laktózy, 50 gramů bezlepkové kaše Sinlac, 220 gramů Promix UNI, 1 vejce, trochu soli, olej určený na smažení.
Postup:
Všechny připravené suroviny dobře smícháme a následně také vyšleháme za pomocí ručního elektrického šlehače. Smažit bychom měli na malém množství tuku. Palačinky podáváme ihned s ovocným džemem. Pro zpestření také můžeme použít šlehačku bez laktózy.