Kreatin je ideální pomocník při nabírání svalové hmoty. Co dokáže?

Silové cvičení s sebou přináší ohromné množství zdravotních výhod. Přesně proto by se mu měli věnovat nejen sportovci, ale úplně všichni lidé, kteří dbají na kvalitu svého života. Během své cesty narazíte na velké množství doplňků stravy. Jedním z těch nejskloňovanějších je kreatin. O co se jedná a co dokáže?

Co je kreatin?

Kreatin je naprosto přirozená látka, kterou najdete ve svém těle. To si ji bohužel nedokáže samo vytvářet, a tak musíte tuto látku přijímat ve stravě. Mezi hlavní zdroje kreatinu patří červené maso a ryby.

Pokud se však vyloženě nepřejídáte masem, určitě se hodí tuto látku pravidelně doplňovat prostřednictvím šikovných produktů. Pro vegetariány a vegany to platí dvojnásob!

Ničeho se nebojte – kreatin patří mezi absolutně nejprozkoumanější suplementy na celosvětovém trhu. Vědecké studie již několikrát dokázaly, že se jedná o 100% bezpečný doplněk bez vedlejších účinků. To samozřejmě platí v případě, kdy to s ním nepřeháníte.

Průměrný jedinec by měl přijímat přibližně 5 gramů kreatinu denně. Půlku si můžete vzít před cvičením a zbytek po něm. V netréninkové dny je to v podstatě jedno. Vyloženě těžcí a velcí kulturisté mohou dávkování zvýšit o pár gramů denně.

Co vše kreatin dokáže?

Proč byste vlastně měli brát kreatin? Důvodů je celá řada. My si však představíme jen ty nejdůležitější.

Kreatin totiž slouží jako zdroj energie pro vaše svalstvo. Čím více energie svaly mají – tím lepší výkon podávají (poradí si s větším zatížením a vydrží déle). Jednoduchá rovnice…

Čím větší zátěž jste během svého cvičení schopni ustát, tím lepší impuls dáte svému organismu. To znamená rychlejší nárůst svalové hmoty i zesílení. Daná látka pomáhá i v dalších oblastech:

  • Chrání vaše svaly před katabolismem (rozkladem) – ten přichází během cvičení i dalších náročných aktivit, v období náročných diet, ve spánku, když se stresujete…
  • Urychluje celkovou regeneraci svalstva.
  • Pomáhá uvolňovat neurotransmiter dopamin, který je zodpovědný za dobrou náladu.
  • Zlepšuje kognitivní funkce mozku.

Jaký kreatin zvolit?

Zdaleka nejověřenější formou je klasický kreatin monohydrate. Ideálně s označením Creapure. Bavíme se o snadno stravitelné, lehce využitelné a 100% bezpečné formě, po níž nehrozí trávicí obtíže (na rozdíl od jiných variant).

Takový creatine monohydrate si můžete objednat třeba na webových stránkách jednoho z největších e-shopů se suplementy – Ronnie CZ. Pokud se pohybujete ve světě fitness, určitě vám tento online obchod nemusíme představovat.

V jeho nabídce najdete celou řadu ověřených kreatinů od známých značek. Ať už si tedy objednáte jakýkoliv, můžete se spolehnout na pozitivní účinky a zlepšení tréninků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*