Kmenové buňky jako možnost léčby artrózy

Artróza je nepříjemné onemocnění, které postihuje ženy i muže zejména v pokročilém věku, ovšem nevyhýbá se ani mladším, a to zejména při velké zátěži kloubů či úrazu. Projevuje se bolestmi v kloubech, ztuhlými klouby při delší nečinnosti a obecně bolestí při pohybu. Značně tedy omezuje život.

Artróza kloubů se objevuje nejčastěji u velkých kloubů, například u kloubu kolenního, kyčelního a ramenního. Výjimkou ale nejsou ani případy, kdy postihne prsty ruky či nohy. Způsobí ztrátu chrupavky a nárůst kostní tkáně v okolí kloubu, tyto výrůstky pak způsobují bolest.

Jaké jsou možnosti léčby?

Léčba kloubů v případě artrózy má především zmírnit bolesti a zpomalit rozvoj nemoci. Lékaři předepisují antirevmatika a rehabilitace, někdy lázeňskou léčbu. Častokrát jsou pacienti nakonec stejně odkázáni na chirurgickou léčbu, kdy je jim kloub, případně jeho část, nahrazen.

Nicméně existují i další varianty léčby. Jednou z nich je léčba artrózy kmenovými buňkami.

Co jsou kmenové buňky?

Kmenové buňky jsou typ buněk, tzv. nediferencované buňky, jež se dokáží diferencovat (měnit) v různé buňky zárodečných vrstev organismu. Mimo jiné se tedy dokážou proměnit i v chrupavku, která vlivem artrózy ubývá. A přesně to je cílem léčby.

Kmenové buňky se vyskytují v lidském plodu, pupečníkové krvi a také v dospělých tkáních – periferní krvi, kostní dřeni a tukové tkáni. V praxi se získávají právě z tukové tkáně odsátím pomocí stříkačky a jehly či lipoaspirací.

Jak vypadá léčba v praxi?

Ačkoliv je pro kmenové buňky artróza nemocí, s níž pomohou se vypořádat, obvykle je léčba komplexnější. Využívá se kombinace laserové terapie, aplikace růstových faktorů či buněčné terapie a pak právě aplikované kmenové buňky. Konkrétní postup je vždy stavěn na míru danému pacientovi.

Zajímá-li vás více, informace vám poskytnou na Klinice plastické chirurgie v Ostravě, Klinice online 24 v Praze, Tkáňovém zařízení Cellthera v Brně a Klinice jednodeňovej chirurgie v Žilině. Tam danou metodu léčby provádějí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*